Inför ditt möte med biståndshandläggare

När du gör en ansökan om olika former av hjälp i hemmet, vård- och omsorgsboende, korttidsvistelse eller andra former av kommunal hjälp enligt socialtjänstlagen så går din ansökan till en biståndshandläggare. Ansökan kan ske både skriftligt och muntligt men du kan även få hjälp av handläggaren att precisera din ansökan. På den här sidan finns råd och stöd inför ditt möte med biståndshandläggaren.

Biståndshandläggaren bedömer dina behov och fattar beslut. Handläggaren kan också hjälpa dig att samordna stöd med andra professioner för att dina behov ska tillgodoses på bästa sätt.

Här får du råd inför kontakten och mötet med handläggaren. Råden är främst till dig som ansöker för egen del men är också bra att ta del av för dig som hjälper en närstående.

Förberedelser inför mötet

Om en anhörig, närstående eller en god man har möjlighet att vara med vid mötet så kan det vara ett gott stöd. Ofta har personer i din omgivning en bra bild av hur din situation är, vad du kan behöva stöd med i vardagen och kan bidra med viktig information som man under mötet kan prata om. Det kan bidra till att handläggaren får en bättre helhetsbild av din situation. Diskutera gärna igenom din situation så att du och din närstående har samma bild av vilken hjälp du bör ansöka om. Kom också överens om vilken roll du vill att han/hon tar under mötet. För att en annan person formellt ska kunna företräda dig i en ansökan krävs en fullmakt eller en anhörigbehörighet.

Förbered dig genom att tänka igenom det här:

  • Vad i det dagliga livet har du svårt att klara av själv?
  • Vilken form av stöd skulle kunna hjälpa dig? Har du dagligt behov av stöd och hjälp?
  • Upplever du mycket oro och ensamhet? Det är bra att du berättar vad du klarar själv men det är viktigt att du är realistisk kring vilken hjälp du behöver, trots att det kan känns svårt för dig själv eller närstående att berätta det.
  • Har du svårt att komma fram till vilka behov du har eller om dagsformen varierar. Skriv då gärna en dagbok under några dagar över saker som är svåra att klara av. Då får du en tydligare bild och kan lättare precisera dina behov vid mötet med handläggaren.

Förbered dig genom att ta del av vilket stöd som kommunen kan erbjuda.

Det kan bli ännu lättare för dig att tydliggöra din ansökan och matcha ditt behov om du vet vad kommunen kan erbjuda för olika former av insatser

Informera biståndshandläggaren innan mötet om du har nedsatt förmåga att kommunicera

Till exempel om det finns behov av språktolk, hörselnedsättningar eller talsvårigheter så att handläggaren kan förbereda mötet på bästa sätt.

Har du sjukvårdskontakter som kan vara viktiga att delge handläggaren på mötet?

Har du läkarintyg, egenvårdsintyg eller annat som du kan lämna till handläggaren så kan de vara till god hjälp för handläggaren i bedömningen. Fundera också över om biståndshandläggaren får samtycke till att ta del av information från sjukvården till exempel genom att prata med din distriktsköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut samt varför.

Ge så mycket information som möjligt

Under mötet, dela med dig av all relevant information om vilken hjälp du behöver och vilken typ av stöd du önskar. Ju mer detaljerad information du ger, desto bättre chans har du att få ett beslut som är anpassat efter dina behov.

Förtydliga rollen för eventuella närstående

Om du har en närstående med dig på mötet, var tydlig med vilken roll du vill att den personen ska ha. Biståndshandläggaren kommer alltid att vända sig direkt till dig, så om du vill att även din närstående ska få möjlighet att bidra med synpunkter, måste du informera om det.

Valfrihet och beslut

Du har frihet att ansöka om vilket stöd du vill. Biståndshandläggaren hjälper ofta till med ansökan om äldreomsorg, men det är du som bestämmer vad du vill ansöka om. Lyssna på eventuella förslag från handläggaren, men du är inte tvungen att följa dem. Om beslutet inte går som du önskat, har du alltid rätt att överklaga.

Specificera önskemål om särskilt boende

Om du ansöker om särskilt boende och har specifika önskemål om var du vill bo, bör du framföra det till handläggaren. Du kan inte välja vilket boende som du ska flytta till och inte heller få beviljat ett specifikt boende men biståndshandläggaren kan ta med ditt önskemål till boendesamordnaren.

Fråga om ansvarsfördelning mellan kommun och region

Om dina behov är relaterade till sjukdom, är det viktigt att förstå hur ansvaret fördelas mellan kommun och region för att säkerställa ett sammanhängande stöd. Berätta för biståndshandläggaren om du vill ha hjälp att samordna dina insatser mellan kommunen och primärvården. Handläggaren kan då hjälpa dig att kalla till ett SIP- (samordnad individuell plan) möte där du får möjlighet att berätta om dina behov och där en plan görs.

Ansök när du är redo

Du behöver inte avsluta ansökan vid mötet om du inte är redo. Ta den tid du behöver för att bearbeta informationen och fundera över vad du vill ansöka om. Kom ihåg att du alltid kan göra en ny ansökan om dina behov eller önskemål förändras.

Be om byte av biståndshandläggare om det behövs

Om samarbetet med biståndshandläggaren inte fungerar, kan du be att få byta handläggare.

Utredning

Biståndshandläggaren kan behöva ta kontakt med dig flera gånger efter hembesöket/mötet. Bland annat för att inhämta ytterligare information som kan behövas för att göra rätt bedömning och beslut.

Det är viktigt att du lämnar ett samtycke om du vill att biståndshandläggaren även ska inhämta information från anhöriga/närstående samt till en samverkan med andra som exempelvis en distriktssköterska.

Beslut

När du har fått ditt beslut så får du också information om vad du är beviljad samt hur länge. En beställning skickas till utförare som tar kontakt med dig för att tillsammans planera för den hjälp du är beviljad. Biståndshandläggaren tar ny kontakt med dig inför omprövningen av beslutet.

Överklaga om du är missnöjd med beslutet

Om du får ett avslag eller inte är nöjd med beslutet, kan det vara värt att överklaga. Biståndshandläggaren kan hjälpa dig med överklagandet.

Formulera en skriftlig överklagan

Överklagan ska vara skriftlig och skickas till biståndsenheten inom tre veckor efter att du fått beslutet. I din överklagan ska du ange vilket beslut du är missnöjd med, vad du vill ska ändras och varför. Det är viktigt att du skriver under med din namnteckning. Det går bra att överklagan görs för hand.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 november 2024
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson