Matdistribution

Kylda matlådor

Foto: Sofia Magnusson

Du kan bli beviljad matdistribution om ditt behov inte kan tillgodoses på annat sätt. Matabonnemang är biståndsbedömt och sker genom leverans av kylda matlådor. Det finns två matabonnemang, mat varannan dag eller mat varje dag.

Från mitten av oktober 2022 har matdistributionen till dig som har hemtjänst i eget boende gått över till leverans av kylda matlådor. Med kylda matlådor kan vi bättre bevara matens kvalité och näringsinnehåll. Det blir också möjligt att välja mellan fler maträtter än tidigare.

Ansök om matdistribution

Matdistribution är en biståndsbedömd service vilket innebär att du måste ansöka om den. Om du vill ansöka om vård- och omsorgsinsatser, ta kontakt med en handläggare på vår biståndsenhet. Information om att ansöka om vård och omsorg.

Så fungerar det när du blivit beviljad matdistribution

Du beställer mat för en vecka i taget med hjälp av hemtjänsten. Matlådorna levereras hem till dig två dagar i veckan. Om du behöver avboka matlådor ska du kontakta vårt planeringscenter, se kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Du kan välja mellan tio olika maträtter och du kan välja flera portioner av samma maträtt under samma vecka. Till många av rätterna kan du välja potatismos istället för potatis, ris eller pasta. Alla våra portioner är lika stora. Menyn består av varierad husmanskost som anpassas efter säsong och högtider.

Du kan inte välja bort vissa ingredienser i en maträtt. Om du har behov av särskild mat av medicinska, etniska, religiösa eller kulturella skäl kan du erbjudas specialanpassad kost. Anmäl det till vår planeringsenhet, kontaktuppgifer längst ned på sidan.

Tillbehör som färska grönsaker, bröd, smör, sylt, ketchup/senap och dryck ingår inte i matlådan.
Dessert ingår när du beställer soppa.

På matlådan sitter en etikett som visar innehållet och ett bäst-före-datum för den oöppnade matlådan. Förvara matlådorna i kylskåp, högst +6°C. Det går bra att frysa matlådorna men tänk då på att smak och utseende kan förändras.

Så värmer du matlådan

I mikrovågsugn

Vi rekommenderar att du lägger upp maten på en tallrik och värmer i 2-4 minuter på högsta effekt. Om du inte använder tallrik tänk på att punktera plastfilmen med en gaffel och värm matlådan i 2-4 minuter på högsta effekt.

På spisen

Lägg maten i en kastrull och värm upp.

Om du sparar delar av matlådan

Om du inte vill äta hela portionen bör du endast värma det du ska äta. Lägg maten du sparar i en burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Den sparade maten bör du äta senast nästa dag.

Om matlådan

Maten tillagas och paketeras i portionsformar i köket på Björkåsen, Bengtsfors. Direkt efter tillagning kyls maten snabbt ner till +3°C. Matlådan försluts med plastfilm, livsmedelsgas tillsätts och syret försvinner vilket förbättrar matens hållbarhet.

Våra förpackningar är gjorda av plast som är avsedd för livsmedel och tål temperaturer från -20°C till +120°C. Sortera matlådan och plastfilmen som plastförpackning i sopsorteringen.

Kontakt

Planeringsenheten
0531-52 65 29
Måndag-fredag 07.00 - 15.30
planeringscenter@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 januari 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson