Frågor och svar om matdistribution

Foto på en matlåda

Foto: Sofia Magnusson

Vi tillagar dagligen mat till cirka 120 hemmaboende abonnenter. Maten levereras kyld i enportionsformar. Fördelen med kyld mat är att du har möjlighet att välja mellan flera maträtter och styra över när du vill äta din mat.

Här har vi samlat vanliga frågor och svar kring matdistribution.

Med kylda matlådor bevaras matens kvalité och näringsinnehåll bättre. Du får också möjlighet att välja mellan fler maträtter. Beslutet om att införa kylda matlådor är antaget av kommunfullmäktige.

Matdistribution är en biståndsbedömd service vilket innebär att du måste ansöka om den. Om du vill ansöka om vård- och omsorgsinsatser enligt socialtjänstlagen, ta kontakt med en handläggare på vår biståndsenhet. Information om att ansöka om vård och omsorg.

Taxan för matabonnemang är samma som tidigare. För ett matabonnemang där du får mat varje dag betalar du 2 580 kronor/månad. För ett matabonnemang som gäller varannan dag betalar du 1 290 kronor/månad. På den här undersidan finns mer information om taxan och när du kan få reduktion med mera.

Du beställer mat för en vecka åt gången med hjälp av hemtjänsten.

Om du har ett matabonnemang för alla dagar, så beställer du sju matlådor åt gången (som levereras på två olika dagar).

Om du har ett matabonnemang som gäller varannan dag, så beställer du tre matlådor för ojämna veckor och fyra matlådor för jämna veckor.

Ja, du beställer de rätter du vill ha helt efter dina önskemål. Du väljer mellan tio olika maträtter och du kan välja flera portioner av samma maträtt under samma vecka om du vill. Till många av rätterna kan du välja potatismos istället för potatis, ris eller pasta. 

Maten tillagas och paketeras i portionsformar i köket på Björkåsen, Bengtsfors.

Direkt efter tillagning kyls maten snabbt ner till +3°C. Matlådan försluts med plastfilm, livsmedelsgas tillsätts och syret försvinner vilket förbättrar matens hållbarhet.

Våra förpackningar är gjorda av plast som är avsedd för livsmedel och tål temperaturer från -20°C till +120°C. Sortera matlådan och plastfilmen som plastförpackning i sopsorteringen.

Du får leverans på bestämd dag av hemtjänsten. Maten levereras med kylbil och packas upp i befintligt kylskåp i hemmet.

Om du behöver avboka matlådor ska du kontakta vårt planeringscenter 0531-52 65 29 eller via e-post planeringscenter@bengtsfors.se.

Om du behöver avboka matlådor ska du kontakta vårt planeringscenter 0531-5265 29 eller via e-post planeringscenter@bengtsfors.se.

Vi rekommenderar att du lägger upp maten på en tallrik och värmer i 2-4 minuter på högsta effekt i mikrovågsugn. Om du inte använder tallrik tänk på att punktera plastfilmen med en gaffel och värm matlådan i 2-4 minuter på högsta effekt.

Du kan också lägga maten i en kastrull och värma.

På alla lådor finns det datum för sista förbrukningsdag. Från det att maten packas håller den i cirka 14 dagar.

Om du inte vill äta hela portionen på en gång bör du endast värma den del du ska äta. Lägg maten du sparar i en burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Den sparade maten bör du äta senast nästa dag.

Det går bra att frysa matlådorna men tänk då på att smak och utseende kan förändras.

På matlådan sitter en etikett som visar innehållet och ett bäst-före-datum för den oöppnade matlådan.

Tillbehör som färska grönsaker, bröd, smör, sylt, ketchup/senap och dryck ingår inte i matlådan. Dessert ingår när du beställer soppa.

Har du behov av särskild mat av medicinska, etniska, religiösa eller kulturella skäl kan du erbjudas specialanpassad kost. Anmäl det till vårt planeringscenter 0531-5265 29, e-post planeringscenter@bengtsfors.se

Du kan inte välja bort vissa ingredienser i en maträtt. Menyn gör dock att du har ett stort utbud av rätter att välja mellan.

Menyn består av varierad husmanskost som anpassas efter säsong och högtider.

Alla våra portioner är lika stora.

Till konservering av färdigförpackade livsmedel kan man också använda förpackningsgaser som vi kallar livsmedelsgas. Det kallas skyddande atmosfär. Vanligtvis används kväve och koldioxid, som blandas i olika koncentrationer beroende på vilket livsmedel som förpackas.

På Livsmedelsverkets hemsida finns mer information om livsmedelsgas/förpackningsgaser. Länk till annan webbplats.

Att ersätta vanlig luft med en blandning av kväve och koldioxid ger matlådan längre hållbarhet då syreälskande livsmedelsförstörande bakterier och mögelsvampar hämmas i sin tillväxt.

På Livsmedelsverkets hemsida finns mer information om livsmedelsgas/förpackningsgaser. Länk till annan webbplats.

Förvara matlådorna i kylskåp, högst +6°C. Med din första matleverans följer en kylskåpstermometer med. Häng den i ditt kylskåp för att mäta och hålla koll så att inte kylkedjan för maten påverkas.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 oktober 2022
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson