Stress

Stress kan man ofta känna när man behöver göra någon snabbt eller har bråttom. Då kan stressen vara bra. Men det är inte bra att bli stressad ofta utan att hinna bli lugn emellan. Det kan också vara ett problem att känna stress fast man inte har bråttom.

Stress är den känsla som uppstår när du känner att du har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Stress kan också komma när du har för höga krav och förväntningar på dig. Man kan känna stress exempelvis när man inte får tiden att räcka till för allt som ska göras i skolan eller på jobbet, samtidigt som man till exempel ska hinna träna, träffa kompisar, vara med familjen och hinna med olika fritidsaktiviteter.

Stressymtom

Det finns flera olika saker som kan tyda på att du är stressad på ett sätt som inte är bra för dig. Till exempel att du:

  • sover dåligt på nätterna
  • känner sig trött fast man har sovit
  • ofta får ont i huvudet eller magen
  • spänner sig och får ont i nacken eller axlarna
  • får hjärtklappning
  • känner sig nedstämd eller får ångest
  • känner sig likgiltig eller ointresserad av det som händer omkring en
  • lätt blir irriterad och arg över småsaker
  • har svårare att koncentrera sig och glömmer bort saker
  • känner sig rastlös och har svårt att koppla av

Om du ofta känner dig stressad och besväras av det är det bra att försöka göra något åt det eller söka hjälp. Du kan börja med att berätta att du är stressad för en kompis, någon i familjen eller någon annan.

Stress kan också bero på en jobbig situation hemma eller oförmåga att koppla av ifrån dataspel eller sociala medier. Att ha varit med om stora påfrestningar som krig och flykt från sitt hemland eller dödsfall i familjen kan också leda till stark stress.

Ångest

Symtom på stress, till exempel rädsla och oro, kan övergå i ångest. Ångest kan vara en ständigt närvarande känsla av en obestämd fara. Ångest kan också vara en känslostorm som kommer plötsligt och kraftfullt. Det senare brukar man kalla panikångest. Ångestkänslan kan växa sig så stark att den tar ens energi och blir ett hinder i livet. Om ångesten hindrar dig från att leva som vanligt, det vill säga gå i skolan, hålla ett föredrag eller sitta med i klassrummet, åka buss eller gå i affärer behöver du hjälp.

Följande symtom är vanliga vid ångest: hjärtklappning, tryck över bröstet/svårt att andas, yrsel, svettningar, spända muskler, torr i munnen eller klump i halsen, stickningar i händerna.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 oktober 2022
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson