Kommunal primärvård och egenvård
Du som inte på egen hand eller med hjälp av anhöriga kan ta dig till närhälsan kan få hjälp av vår hemsjukvård. Kommunal primärvård är till för att ge dig en trygg, säker och lättillgänglig vård. I den kommunala primärvården ingår även habilitering, rehabilitering och hjälpmedel.
Vem har rätt till kommunal primärvård?
För att få kommunal primärvård ska du ha ett varaktigt behov av sjukvård, en diagnos eller funktionsnedsättning som motiverar sjukvård i hemmet eller att du bor i särskilt boende.
Grundregeln för att få sjukvård i hemmet är att du har betydande problem för att besöka vårdcentral.
Så går det till att få kommunal primärvård
Genom ett hembesök gör kommunens sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut en bedömning av ditt behov av hemsjukvård.
Om dina behov är relaterade till sjukdom, är det viktigt att förstå hur ansvaret fördelas mellan kommun och region för att säkerställa ett sammanhängande stöd. Berätta för personalen om du vill ha hjälp att samordna dina insatser mellan kommunen och primärvården. Personalen kan då hjälpa dig att kalla till ett SIP- (samordnad individuell plan) möte där du får möjlighet att berätta om dina behov och där en plan görs.
Sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter har ett nära samarbete med vårdcentralen där en patientansvarig läkare ansvarar för vård och behandling.
Kommunala primärvårdens personal
Vi som arbetar i den kommunala primärvården är sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, undersköterskor och vårdbiträden. Sjuksköterskor och undersköterskor finns tillgängliga dygnet runt.
Kvalitet och säkerhet
För att kunna garantera att kommunens hälso- och sjukvård är god och säker finns en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan har en central roll i arbetet med verksamhetens kvalitet och säkerhet gentemot den enskilde brukaren.
Det här kan du få hjälp med efter att du bedömts berättigad till kommunal primärvård i hemmet
- läkemedelshantering
- såromläggning
- provtagning
- vård i livets slutskede
- även avancerade hälso- och sjukvårdsinsatser utförs
I sjuksköterskornas yrkesansvar ligger bland annat att utföra givna ordinationer och utifrån sin egen kompetens och erfarenhet bedöma patientens tillstånd, utföra lämpliga åtgärder och kalla på expertis när så behövs. Den kommunala primärvården utför planerade eller akuta sjukvårdsinsatser dygnet runt.
Egenvård
Med egenvård menas en hälso- och sjukvårdsåtgärd som en legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården har bedömt att den enskilde kan utföra själv eller med hjälp av någon annan, det kan exempelvis handla om läkemedelshantering.
Innan egenvård kan beviljas eller utföras av hemtjänstpersonal behöver en egenvårdsplanering och en bedömning göras av legitimerad yrkesutövare (läkare eller sjuksköterska på en vårdinrättning) och biståndshandläggaren behöver ta del av den för att kunna fatta ett beslut om egenvård. Det ska tydligt framgå när, vad och hur uppgiften ska utföras. Exempelvis om någon behöver hjälp med sina mediciner, då ska det framgå av egenvårdplaneringen vilka mediciner som ska ges, när de ska ges och vilken hjälp som behövs. Du ansöker själv om att få hjälp med egenvårdsinsatser.
Kontakt
Sandra Krokström
Enhetschef
0531-52 65 80
sandra.krokstrom@bengtsfors.se