Hälsoforum

Känner du igen symtom som stress, sömnsvårigheter, oro, nedstämdhet, depression eller ångest hos dig själv eller någon närstående? Alla upplever då och då att livet skaver eller vill vara rustad för att klara av dalarna i livet. Då är du varmt välkommen till Hälsoforum.

Här kan du, under trygga former, lära dig mer om våra fyra fokusområden;

  • Stress
  • Depression
  • Ångest
  • Sömnstörningar

De här är tillstånd som de flesta av oss upplever någon gång i livet och kan upplevas i olika hög grad. En del behöver mer omfattande stöd än det vi erbjuder. På Hälsoforum är vår förhoppning att du ska få en förståelse för din situation och lära dig vad du själv kan göra för att öka känslan av hanterbarhet och må bättre. Vi arbetar informerande, diskuterande och pedagogiskt snarare än terapeutiskt.

Informationsträffar hösten 2019

Vi erbjuder en serie av informationsträffar med olika teman, för respektive fokusområde. Träffarna leds av projektledare Tove Noxfeld (se kontaktuppgifter nedan) samt KBT-terapeuterna Kicki Schagerström och Margareta Blidstam och hålls i våra lokaler på Storgatan 20 i Bengtsfors.

Tema 1 - Från oro, stress och ångest till ökad frid och trygghet

Tisdagar 10 september till 15 oktober

Så kallad Compassionfokuserad terapi handlar väldigt mycket om vilken attityd vi har och hur vi talar till och behandlar oss själva när vi hamnar i utmanande situationer och motgångar, när vi är stressade eller känner oss nere. Genom att medvetet odla kvaliteter som inre trygghet, självmedkänsla och självtillit får vi en inre styrka och stabilitet som gör den enklare att möta allt det som kommer i vår väg, både i det inre och yttre livet.

Tisdagar 10 september - 15 oktober klockan 16.30-17.30
Datum
Tema
10 september

En gammal och en ny hjärna

Evolutionen och svårigheten för hjärnan att anpassa sig efter den nya samhällsutvecklingen. Öka insikt om hur den gamla reptilsnabba hjärnan lätt kan köra över den nya, mer eftertänksamma och reflekterande delen och hur vi kan hjälpa till med balansen.

17 september
Trygghetens roll
Vår vana att behandla oss själva med omsorg och ”compassion” eller inte, grundläggs tidigt i livet. Inget är hugget i sten – hjärnan är plastisk och öppen för förändring så vi kan alltid träna och utveckla nya, mer livsbejakande mönster.
24 september
Trecirkelmodellen
Hur våra tankar, känslor och beteenden i väldigt stor utsträckning styrs av tre olika motivationssystem i hjärnan som vi kallar hotsystem, utforskandesystem och trygghetssystem. Genom att bli mer bekant med dessa får vi stor möjlighet att påverka det som har med vårt inre mående och förhållningssätt att göra.
1 oktober
Känslornas dynamik och betydelse i våra liv
Vi pratar kring olika känslotillstånd, vad de har för betydelse och roll i våra liv, var de en gång kommer ifrån och varför det är så viktigt att kunna umgås med alla slags känslor utan att vare sig drunkna eller stänga av.
8 oktober
Den inre kritikern
Vi tittar närmare på kopplingarna mellan självkritik, självkänsla, självförtroende, skam och skuld.
15 oktober
Mental träning och Mindfulness
Hur vår hjärna formas och förändras och ger ökat välmående genom medveten närvaro och mental träning.

Tema 2 - Andningen en stöttepelare att lita på i alla väder

Torsdagar 12 september till 17 oktober

Hur stor påverkan har ”rätt respektive fel” andning på helhetshälsan och våra prestationer? Mycket stor är vårt svar! Vi andas ca 20 000 andetag om dagen och alla tusentals processer i kroppen är helt beroende av kvaliteten på vårt andetag. Man kan tycka att andningen borde sköta sig själv och det hade den säkert gjort om vi hade levt i samklang med våra behov, lyssnat till kroppen, följt vår inre rytm, inte levt under negativ stress o.s.v. men så är det ju oftast inte… Kom och lär mer om andningens avgörande betydelse för vår djupgående hälsa och ta del av andningstekniker för att påverka ditt inre mående i önskvärd riktning. Ett enkelt, kostnadsfritt och väldigt effektivt sätt att stötta oss själva på alla nivåer.

Torsdagar 12 september-17 oktober klockan 16.30-17.30
DatumTema
12 september
Varför andas vi?
Vi berättar om de livsviktiga och intressanta grunderna i andningens fysiologi och hur det påverkar allt från energinivå, stress, känsloliv, värk, kreativt tänkande, sömn, idrottsprestationer och mycket mer.
19 september
Sju grundläggande principer för en bra andning, som stimulerar hälsa och välmående i alla avseenden.
26 september
Om det fanns ett piller som kunde hjälpa oss att öka energinivån, förbättra sömn, minska stress, oro, ångest, stödja immunsystem och hälsan i inre organ, minska värk med mera kan vi gissa att många skulle vilja ha det. Det som händer i kropp och sinne när vi andas rätt är ett sådant piller. Kom och lär dig mer om allt det goda som händer i oss när andningen är sund.
3 oktober
De djupgående konsekvenserna av en försämrad andning och några vanliga orsaker till att den blev dålig.
10 oktober

Andningens roll i hanterandet och läkandet av till exempel stress, ångest, rädslor, oro och sömnstörningar m.m. Lär dig de bästa knepen!

17 oktober
Den väldigt lyckade relationen mellan mindfulness och andning.

Tema 3 - Sömn, sömn, sömn - Hur sådant som minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn

Tisdagar 29 oktober - 3 december

Vi sover en tredjedel av våra liv. Människans stora sömnbehov har varit lite av ett myste. I samband med teknikens stora tillväxt och dess påverkan på vår sömn, har forskare senaste åren gjort stora genombrott och har nu större insikt kring sömnens betydelse för allt från hälsostatus till kreativitet, empati och smarthet!

Tisdagar 16.30-17.30
DatumTema
29 oktoberVarför sover vi och vad händer i hjärna, kropp och själ under denna del av livet? En djupdykning i sömnens spännande faser.
5 november
Din magiska inre klocka - kanske hade Skalman med sin mat-och sovklocka rätt hela tiden? Hur är det egentligen med nattugglor och tidiga morgonfåglar?
12 november
Sömn – en mirakelkur för hjärnan – både i djupsömn och i drömsömn. Vi utvecklar även några tankegångar kring drömmars betydelse och tolkning av innehållet.
19 oktober
Sömnen- vår inre terapeut. Vi utforskar sambanden mellan sömn, tankar, känslor och psykisk hälsa.
26 november
Sömnen – vår inre läkare och byggare av helhetshälsa – både förebyggande och läkande.
3 december
Natt och dag, sömn och vaka hänger ihop och påverkar varandras kvalitet. Alla våra val under dagen spelar roll för hur natten blir och nattens upplevelser spelar roll för hur dagen blir. Vi delar med oss av olika strategier för att ge möjlighet till den goda nattsömnen att infinna sig.

Tema 4 - Tankarna en god vän och en bitter fiende

Torsdagar 31 oktober - 5 december

Med ca 60 000 tankar om dagen är det inte konstigt att det blir kaos ibland. Låt oss fördjupa oss i några av de luriga tankefällorna vi lätt fastnar i och presentera sex olika nycklar som var och en erbjuder möjlighet att välja något bättre. Helt enkelt kan de var för sig eller tillsammans öppna dörren till den goda platsen inom.

Torsdagar 31 oktober - 5 december 16.30-17.30
DatumTema
31 oktober

Uppmärksamhet och medveten närvaro

Uppmärksamhet är näring och allt vi ger näring växer och får konsekvenser, på både gott och ont.

7 november

Acceptans

En dundermedicin med närmast oändlig potential. Som med all medicin måste man komma ihåg att ta den regelbundet. Gör vi det kan den ge tillbaka sådant som frid, enkelhet, trygghet, glädje, tillit och mycket mera.

14 november

Tacksamhet

Ett riktigt livselixir som bevisligen kan göra oss mindre stressade, öka nöjdhet, förbättra relationer, stärka immunförsvar och en massa andra godsaker.

21 november

Självprat

Vi kommer väldigt långt genom att bli mer medvetna om det inre självpratet. Vi kan stärka den snälla rösten, så stämningen i vårt inre blir mer uppmuntrande, stödjande och schysst.

28 november

Pausens makt

Något stort händer när vi lär oss uppmärksamma och vila in i pauserna i vår dag – som till exempel när våra fötter står still, stunden på väg från ett möte till ett annat, mellanrummen i tankarnas brus och utrymmet mellan raderna på ”Att-Göra-Listan”.

5 december

Den tillåtande attityden

Hur vi odlar nöjdhet och frid istället för perfektionism och kontrollbehov

Öppen verksamhet – på dina villkor

Du är välkommen till oss på dina egna villkor – för att lyssna, ställa frågor eller dela med dig av egna erfarenheter.

Vår verksamhet är öppen vilket innebär att du kan komma de tillfällen som intresserar dig. Det är gratis att delta och du behöver inte anmäla dig eller förbinda dig till något. Du behöver inte heller tala om vad du heter om du inte vill.

Vi välkomnar även deltagare från andra kommuner.

Hälsoforum är ett projekt som drivs i samarbete mellan Bengtsfors kommun och Närhälsan, Bengtsfors vårdcentral. Vi startade under vårterminen 2019.

I filmklippet nedan kan du höra projektledare Tove Noxfeld berätta om Hälsoforum och hur det fungerade under vårterminen. Inför höstterminen har vi ändrat upplägget lite och tagit bort må-bra-träffarna och drop-in-tider.

Vanliga frågor och svar om Hälsoforum

Kontakt

Tove Noxfeld
Projektledare
0531-52 81 78
tove.noxfeld@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 september 2019
Sidan publicerad av: Anna Sandström