Fråga om rapport från CRD Protection AB

Som ni vet så har CRD Protection AB lämnat rapport avseende utredning av Bengtsforshus. Alla som läst
rapporten inser att något måste göras snarast. Utredaren skickar med ett antal rekommendationer som jag utgår
ifrån att alla politiskt engagerade hanterar med stort allvar. Utifrån rapporten och dess rekommendationer önskar jag och säkert många med mig få svar på följande: -Hur kommer innehållet och rapportens slutsatser att hanteras?
- Hur kommer rekommendationerna att följas?- Hur ser tidslinjen ut, när sker vad och hur lång tid beräknas det ta
att åtgärda det som rekommendationerna föreskriver? Anser du och det parti du representerar att denna fråga
har skötts på ett tillfredsställande sätt? Om inte, vad hade kunnat göras bättre? Det konstateras också i lokal media
att kostnaderna för konsekvenserna av hur frågan hanterats kommer att belastas både skattebetalare och
hyresgäster. Hur ska detta finansieras? Var ska pengarna tas ifrån? Anser du det vara rimligt?

Tack för din fråga om utredningen kring Bengtsforshus.

Myndighetsnämnden har inte behandlat utredningen eller dess frågeställningar och slutsatser. Jag anser inte att de berör nämndens anvarsområden, som är tydligt avgränsade och definierade.

Hälsar Carl Kullgren

Ordf. Myndighetsnämnden

Eftersom öppenhet mellan politiker och allmänhet är så viktigt, vill jag förklara varför jag inte publikt redovisar något svar på dina frågor. Jag sitter inte i kommunfullmäktige, däremot har fullmäktige gett mig ett uppdrag att leda myndighetsnämnden och där fatta kloka beslut. Det är min ambition att jag då representerar hela fullmäktige och alla medborgare i vår kommun. Detta arbete skulle försvåras om jag redovisade synpunkter på det politiska arbetet inom andra områden. Att bevilja eller avslå en bygglovsansökan är ett politiskt beslut men helst inte ett partipolitiskt.

Med hopp om din förståelse

Hälsar Carl Kullgren

Jag beklagar det sena svaret på din frågeställning, men här nedan kommer några rader:

Du har helt rätt i att något måste göras i vår kommun så att demokratiska spelregler återigen blir ledstjärna för hur ärenden ska hanteras i Bengtsfors kommun.

På fullmäktige den 2/4 så kommer det att tas beslut om åtgärder utifrån en del av de rekommendationer som CRD har i sin rapport. Däremot så kommer ansvarsprövningen av kommunalrådet upp först när årsredovisningen för 2023 hanteras i fullmäktige senare under våren, och för demokratins skull så får vi hoppas att det får några konsekvenser.

När det gäller kostnaderna för allt detta maktmissbruk där man ha rundat lagar, avtal och demokratin så verkar det bli en dyrbar historia. Inte minst blir det kostsamt för hyresgästerna i Bengtsforshus då pengarna riskerar att gå till rättegångskostnader och anlitande av tvivelaktiga konsulter istället för till underhåll av fastigheterna.

Det spelar dock ingen roll vilka åtgärder som tas fram och beslutas, om man inte drar lärdom av vad som har hänt och förstår sitt ansvar i affären. Att de inblandade inte anser sig ha gjort något som helst fel är häpnadsväckande och gör mig orolig inför framtiden. Det som oroar mig och Socialdemokraterna är också den tystnad som breder ut sig bland en del förtroendevalda i den här frågan. Vissa vill helst inte läsa rapporten, eller så kritiserar man de som har skrivit rapporten för att förminska innehållets tydliga budskap. För att inte rasera förtroendet för demokratin helt i vår kommun så behöver en del människor omvärdera sin tystnad och istället sätta ned foten och säga att nu räcker det!

Per Eriksson (S)

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 april 2024
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson