Olga Birkfeldts konstprisvinnare 2018

Bild

Olga Birkfeldt-vinnare 2018 är Urska Medved och Maja Saverman. Överst till vänster hänger Olga Birkfeldts självporträtt. Foto: Niklas Eriksson

Vinnare av Olga Birkfeldts konstpris 2018 är Urska Medved och Maja Saverman. Maja går på Stenebyskolan och Urska är utbytesstudent på HDK vid Steneby och båda bor i Dals Långed. I Bengtfors Konsthall fick pristagarna sina motiveringar och blommor.

Urska Medved och Maja Saverman delar på priset i år. Prissumman är totalt 20 000 kronor och delas ut på vårens sista kommunfullmäktigemöte. Redan nu avslöjades pristagarna. De uppmärksammades med blommor och fick motiveringen till priset.

Maja Saverman går andra året på utbildningen Skinn – Textil med inriktning mot accessoarer och kläder.

Läderhantverk är en tradition som är lite brun och tråkig, så jag hoppas kunna ge nya alternativ men att bevara traditionell teknik och hantverk, säger Maja Saverman och visar sin jacka i rosa.

Urska Medved är utbytesstudent från Kranj i Slovenien och bor i Dals Långed. Hon är dansare och kombinerar sina olika tekniker. Urskas bidrag till tävlingen var ett performance, en bildkonstform där konstnären själv framför verket inför publik. Juryn fick ta del av bidraget på film. Framförandet kan liknas vid ett utbrytningsförssök ur en kubisk formation som ska symbolisera frigörelsen från ett dysfunktionellt hem. Urska kombinerar textil konst med dans.

Olga Birkfeldts konstpris är instiftat för att uppmuntra och förstärka konstnärstraditionen i Bengtsfors kommun. Vinnare utses i en tävling där de deltagande konstnärerna ställer ut sina verk i Bengtsfors konsthall.

Motiveringar

Urska Medved

Urska Medved gestaltar med ett vågat och starkt intryck - sin tolkning av ett dysfunktionellt hem. Genom sitt performance sliter en individ för att försöka ta sig ut. Den fasta formen ger inte lätt vika. Urska – vi ser dig, och vi uppskattar att du inte viker för svåra ämnen. Konsten kan leda samtal långt från estetik och rakt in i vår skavande vardag/verklighet. Knastrandet av det yttre skalet som sakta viker sig, kommer hemsöka oss under en lång tid. Vi hoppas att med detta pris ger Urska Medved styrka att bryta sig ur fler metaforiska stela former.

Maja Saverman

Med en färdighet i hantverkets och materialets egenskaper - skapar Maja Saverman extravaganta kläder och accessoarer. Det finns en värdighet i omhändertagandet av skinnet/lädret som sys ihop med en lekfullhet. De språk som Maja uttrycker i sitt medium får juryn att rysa i beundran. Här finns ett öga för detaljer, välgjort hantverk och en orädd känsla för färg och form. Uppfriskande är ordet. Vi hoppas att med detta pris ge Maja Saverman utrymme för att en dag smycka omvärlden i fabulösa kreationer.

Urska Medved, kulturchef SAra Vogel Rödin och Maja Saverman.

Urska Medved, kulturchef Sara Vogel Rödin och Maja Saverman. Foto: Niklas Eriksson

Konst Maja Saverman.

Del av Maja Savermans utställning. Foto: Niklas Eriksson

Del av Urska Medveds performanceinstallation.

Del av Urska Medveds performanceinstallation. Foto: Niklas Eriksson

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 april 2022
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson