Olga Birkfeldts konstprisvinnare 2019

Prisutdeling Olga Birkfelts konstpris 2019 på kommunfullmäktiges sammanträde 24 juni. På bilden Alva Eira och Sara Vogel-Rödin.

Alva Eira tar emot diplom och blommor från kultur-/fritidschef Sara Vogel Rödin. Foto: Katrin Thoor

Under kommunfullmäktiges sista sammanträde innan sommaren delades priser ut för vinnarna i Olga Birkfeldts konstpris 2019. På plats fanns Alva Eira som fick ta emot blommor, diplom och pengar.

Martina Lundqvist och Alva Eira är årets vinnare i Olga Birkfeldts konstpris. Båda konstnärerna är bosatta i kommunen. Martina gör konst på textilier och det vinnande bidraget är ett screentryck med text kring ett liv i ett hus. Alva har specialeffekter som sitt gebit och gör sminkningar och masker. Av prissumman på 20 000 kronor får Martina 15 000 kronor och Alva 5 000 kronor.

Martina Lundqvist en av vinnarna av Olga Birkfelts konstpris 2019, här tillsammans med Sara Vogel Rödin

Martina Lundqvist en av vinnarna av Olga Birkfeldts konstpris 2019, här tillsammans med Sara Vogel Rödin kultur och fritidschef. Foto: Sofia Magnusson

Motivering Alva Eira

Alva gör sminkningar som skrämmer oss och ger oss en inblick i hur man i filmens värld skapar de förfärliga, groteska och än dock verklighetstrogna monster som vi annars bara kan fantisera oss till.

Alva visar i sitt arbete att hon är dedikerad, fokuserad och älskar det hon gör. Vi känner oss stolta över att Alva som ung konstnär bor bland oss. Vi vill följa hennes utveckling och se vart hon hamnar i denna märkliga och fantastiska värld.

Vi hoppas att med detta pris ge Alva möjlighet att utforska sin konstnärlighet ytterligare, antingen inom samma teknik för att göra ännu hemskare gestalter som kommer skrämma skiten ur oss eller kanske överraska oss på ett helt annat sätt.

Motivering Martina Lundqvist

Martinas verk drabbar oss. Med skörhet, styrka och med konstnärlig färdighet. Ett verk som talar både på avstånd och nära. Ett verk som ger oss som betraktare olika upplevelser beroende på var vi befinner oss i förhållande till det.

Med orden som plitats ned, som vi läser i brottstycken då det är omöjligt att följa med i var en rad slutar och nästa börjar. Som mönster och struktur som rör sig framför oss där längtan efter en hel berättelse blandas med glädjen över att fina enstaka ord och meningar som blir som små värdefulla gåvor att bära med oss i vårt inre, under dagen, i vårt arbete, i vårt nästa möte eller in i sömnen om kvällen.

Vi hoppas att med detta pris ge Martina utrymme att fortsätta med sin textila poesi och känslan av att vi tycker att hon är på rätt väg.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 april 2022
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson