Klimatsmart mat för att manifestera Earth Hour

Illustration som visar två händer som håller en jordglob.

Illustration: Sofia Magnusson

Det blir klimatsmart vegetarisk mat i våra skolor och förskolor på fredag den 22 mars, samt på våra särskilda boenden under lördag den 23 mars. Detta för att uppmärksamma Earth Hour, världens största miljömanifestation som inträffar på lördag klockan 20.30 – 21.30.

Det här är vårt sätt att manifestera Earth Hour. Vi väljer att manifestera vårt stöd för klimatfrågorna genom att servera klimatsmart mat.

På grundsskolorna serveras

Grönsaksbiff med aioli
Ostbiff med keso

På förskolorna serveras

Kockens gröna val

På lördag firar Äldreomsorgen Earth Hour, då serveras

Trädgårdslasagne som dagens rätt

WWFs Earth Hour är världens största klimatmanifestation som 2024 arrangeras för artonde året. Earth Hour 2024 infaller den 23 mars kl 20.30-21.30.

I många länder ordnas en mängd aktiviteter hela månaden innan Earth Hour. Framför allt ordnas aktiviteter kring klimat och biologisk mångfald veckan innan Earth Hour, som kallas just Earth Hour-veckan.

Earth Hour sker över hela världen med tidszonanpassning, vilket exempelvis betyder att den sker en timme tidigare i Stockholm än i London.

Syftet med Earth Hour är dels att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar, dels att öka medvetenheten om klimatförändringarna och att göra förändringar på lång sikt för att anamma en mer hållbar livsstil.

Earth Hour har också lett till en rad andra goda naturvårdsresultat, t ex: att skapa ett skyddat havsområde i Galapagos på 3,5 miljoner hektar, att plantera 17 miljoner träd i Kazakstan och att ge massor med hem i Indien och Filippinerna solenergi.

Dessutom har Earth Hour hjälpt till att sätta klimatfrågan högt upp på den politiska agendan och i människors medvetande.

Kontakt

Josefin Bäckström
Kostsamordnare, Måltidsenheten
0531-52 61 39
josefin.backstrom@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 mars 2024
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson