Förekommer det provfusk på Strömkullegymnasiet och Vuxenutbildningen?

Synpunkt

Hej, jag vill berätta om något som verkligen retar mig. Jag har några vänner som bor i Bengtsfors kommun, båda i skolan som grundskola, gymnasiet och vuxenutbildning. Det som händer där är helt konstigt. Jag förstår inte hur elever på gymnasiet får betyg på idrott även om de kan inte simma,det hände med någon jag känner. Det blir mycket prat att eleverna brukar fuska mycket i Bengtsfors kommun, en annan jag känner var i Åmål och läste estetiska programmet, men hen byte till naturvetenskap programmet i Bengtsfors, då eftersom det mycket prat om fusk där. Vad gäller vuxenutbildning, då elever brukar vänta till någon dem känner gör provet, så efter några dagar gör de samma prov. Då dem frågar varandra om provetsfrågor. Många jag känner kan inte språket eller kunskap, men dem klarade sig. Det är helt kosnstigt. Orättvist att dem har det lätt med att klara sig, men det är så jobbigt för oss att studera och klara oss,vi ligger långa timmer på studier. Hoppas ni förstår mig och förstår vad jag menar.

Svar

Elever som är inskrivna på IM (introduktionsprogrammet) som säger sig kunna simma får läsa idrott och hälsa för grundskolan. Dessa elever tar vi med till badhuset för att kolla simkunnigheten, klarar dom inte detta får dom inte läsa kursen då vi inte har möjlighet att ge simundervisning. Finns inget krav att man har betyg i idrott och hälsa inför gymnasiet. Idrott och hälsa på gymnasiet har inte simkunnighet som ett kunskapskrav.

När det gäller fusk så förekommer detta ibland, elev som ertappas med att fuska blir avstängd från skolan och provet räknas inte. Om en elev inte är i skolan den dag det skrivs prov så ändrar läraren provet så att det inte är exakt lika som det prov som elever skrivit tidigare just för att förhindra fusk. Det gäller både på gymnasiet och på Vuxenutbildningen.

Många kurser kan elever få studiehjälp på sitt modersmål och i provsituationer då vi haft lärare som undervisar i en kurs som är tvåspråkig. Detta gäller ju många kurser, om ämnet inte är svenska så kan man ju få hjälp på detta sätt att klara sina kurser. Vi har också personal som språkstöd som kan stötta elever utanför ordinarie undervisningstid.

Synpunkten besvarad av

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 november 2021
Sidan publicerad av: Sara Larsson