Trivseln för de boende på Granåsgården

Synpunkt

Jag har synpunkter vården i äldreomsorgen. Det saknas möjlighet att ta sig utomhus för äldre som bor på vissa avdelningar på Granåsgården. Min förälder bor på Granen. På Granen finns bara ett inglasat uterum att komma ut på. Det används mycket lite och personalen ordnar mycket sällan gemensamma kaffestunder där. Där är det för varmt när solen skiner och för kallt när det är mulet. Att kunna ha möjlighet att gå ut på en gård känns som en mycket viktig del av livet, jag och flera anhöriga till boende på denna avdelning tycker att man borde ordna med möjlighet att kunna gå ut själv i området runt boendet. Det är en låst ytterdörr med portkod och den klarar dom flesta inte av, alltså blir dom instängda. På sommaren blir det också väldigt långtråkigt för då är det ingen aktivitet i det stora gemensamma allrummet, då personal har semester. Ett annat problem är också att personalen inte alltid berättar för dom gamla om det sker någon ordnad aktivitet, typ promenad som ska vara tisdag och torsdag kl 14.00. Besök från någon kyrka lördag kl 14.00. Oftast är det ingen personal som berättar för de boende att detta händer. På Granen finns ett litet allrum som också är tv rum, det inbjuder inte till att träffas och umgås i. Det är litet, trångt och för lite stolar för att flera ska få plats att umgås. Trivselfaktorn är obefintlig. Min förälder är gammal, deprimerad och oföretagsam. Det känns som om hen bara blir utfodrad för att överleva men det finns ingen själslig omsorg, mer än när det sker aktivitet i stora allrummet måndag till torsdag någon timme per dag och det är bra, men vi saknar den allmänna trivseln dagligen att kunna gå ut fm och em och träffa dom andra på ett trivsamt ställe och dricka kaffe, och att ha möjlighet att kunna öppna en dörr och ta sig ut i trädgården, gå en liten bit och välja om man vill ha skugga eller sol och inte bara ett glasat uterum som för det mesta blir för varmt sommartid, ibland är
t o m den dörren låst. Att komma utomhus och att kunna ha en trevlig plats förutom sitt lilla rum att gå till borde vara en mänsklig rättighet när man är gammal. Jag har påtalat gång på gång att man borde samla som boende som vill till fm och em kaffe men det blir ingen förändring. En stor del av personalen drar runt en vagn och bär in en kopp till varje boende, som om dom bodde i en cell. Flera dom bor på Granen och säkert även dom andra avdelningarna känner sig väldigt ensamma och har mycket långsamt. Vi undrar också varför samlar ni inte anhöriga och boende till sju möte gällande trivseln? Granåsgården har inga sådana möten har cheferna svarat när jag frågade. Minns att for ca 10 år sedan hade man regelbundet sådana träffar på Solbackenhemmet i billingsfors. Jag önskar att ni jobbar lite mer på dom boendes psykiska välbefinnande. Se över möjligheten att ta sig ut. Kanske med ett kort som man kan öppna dörrarna med, kod klarar inte gamla människor. Ordna ett möte där boende och anhöriga får säga vad man tycker och önskar. Inred allmänna samlingsplatser på ett mer hemtrevligt sätt.

Svar

För att förtydliga svaret på ett så bra sätt som möjligt har undertecknade sorterat ut vardera synpunkt som besvaras separat.

Utevistelse

Granåsgårdens entrédörr är låst dygnet runt på grund av tidigare incidenter för flera år sedan som krävde en sådan åtgärd. Beslut fattades då om att dörren fortsättningsvis skulle vara låst.

Vissa av de som bor på Granåsgården klarar på egen hand att öppna dörren både från in- och utsidan medan andra behöver hjälp. Personalen kan då hjälpa brukaren och denne kan sedan använda sin larmklocka när ingång önskas. Personalen erbjuder också att vara med vid utevistelse vid behov.

Granen är en avdelning där det för tillfället bor flera personer som uppskattar utevistelse. Personalen erbjuder ibland alla brukare att ta för- eller eftermiddagskaffe utomhus vilket har varit mycket uppskattat. Frågan om utevistelse är alltid ett erbjudande och den enskilde är fri att välja.

Granåsgården har en innergård som alla brukare har till fri tillgång till. För att ta sig ut finns en vanlig altandörr. På innergården finns flera möbelgrupper för att flera sällskap ska kunna använda gården samtidigt.

I den inkomna synpunkten uttrycks det att brukarna är ”instängda”, en uppfattning som undertecknade enligt svaret ovan inte delar.

Gemensamma kaffestunder

Dagligen erbjuds kaffe till samtliga brukare. Var kaffet intas väljer den enskilde. Vissa vill sitta tillsammans med andra medan vissa föredrar att sitta i sin lägenhet. Personalen anpassar kaffestunden utifrån behov och önskemål.

Måndag till torsdag finns möjlighet att även dricka kaffe tillsammans med andra på dagverksamheten under förmiddagarna.

Allrum

En av synpunkterna handlar om avdelningens gemensamma allrum, att det är litet, har för lite stolar och att det inte inbjuder till social samvaro.

Rummet är indelat i två delar. En del för måltider och en annan för social samvaro vid tv:n. Ytan ger plats för rullstolar och har flertalet nya fåtöljer. Även fristående stolar går att ställa dit vid behov. Rummets storlek går inte att påverka utan anpassas utifrån de behov som finns. Om annat programutbud önskas än det som visas på tv:n eller om brukarna inte kan komma överens om vilken kanal de ska se på brukar vissa välja att se på sin egen tv i den egna lägenheten.

2022 genomfördes en genomlysning av lokalerna inför framtagandet av en ny äldreomsorgsplan. Genomlysningen identifierade vissa brister rent lokalmässigt som i den sammanställda rapporten poängteras. Något som även den övergripande lokalförsörjningsplanen tar hänsyn till i planeringen av framtidens äldreboenden.

Dagverksamhet och aktiviteter

Dagverksamheten är öppen måndag-torsdag varje vecka med reservation för semester eller annan frånvaro. Sommartid stängs verksamheten under fyra veckor. En åtgärd verksamheten behövt ta till av ekonomiska skäl. Respektive avdelning ansvarar då mer för andra sociala aktiviteter. Undertecknade är dock medvetna om att den möjligheten är påverkad under sommartid då den ordinarie personalstyrkan är halverad på grund av semester och är ersatt med vikarier där erfarenheten är av varierande grad.

Aktiveringspedagogen i den dagliga verksamheten skickar veckovis ut programblad för en vecka i taget och delar ut till samtliga avdelningar. En del brukare som är flitiga besökare i dagverksamheten får också ett eget programblad till sin lägenhet för att dagligen kunna följa vad som händer.

Under sommaren tar verksamheten emot feriepraktikanter från skolan som är 16-17 år med syfte att tidigt komma in i arbetslivet och ansvara för enklare uppgifter. Det kan handla om tvätt, städ, disk och sociala aktiviteter. Sommaren 2023 anställdes också servicearbetare för samma uppgifter för att avlasta ordinarie personal under semesterperioden. En insats som föll mycket väl ut.

Anhörigträffar

Anhörigträffar efterfrågats i synpunkten vilket ligger med i planeringen och under hösten kommer första träffen att äga rum. Då kommer bland annat ansvariga enhetschefer och verksamhetschef att hålla i programmet. Inbjudan kommer att skickas ut till samtliga anhöriga i god tid.

I synpunkten framkommer att det är fler anhöriga som är av samma åsikt vad gäller kritiken mot avdelningen. Då undertecknade tidigare inte tagit emot liknande åsikter är just den synpunkten svår att besvara.

Trivsel

I synpunkten framkommer att trivselfaktorn är obefintlig och att det inte upplevs vara hemtrevligt på Granåsgården. Undertecknade delar inte den uppfattningen då det ofta tas emot åsikter om att det är just hemtrevligt på Granåsgården. Men om synpunkten gäller Granens allrum där det inte finns tillgång till fönster kan synpunkten mer förstås. Men som ovan angetts så är lokalen begränsad och svår att på ett bättre sätt anpassas än vad det redan gjorts. Hänvisar till svaret ovan gällande allrum.

Brukares psykiska välmående

Att brukarna på Granåsgården mår bra och att deras behov tillgodoses är all omvårdnadspersonals ansvar. Varje brukare bemöts individuellt vilket gör att omvårdnaden kan skilja beroende på den enskildes behov. Att synpunkten innehåller åsikter som att brukarna inte får någon ”själslig omsorg”, eller att ”det känns som att de blir utfordrade för att överleva” är beklagligt och något som behöver diskuteras med berörd anhörig för att mer i detalj kunna bemöta synpunkten.

Sammanfattning

Undertecknade tar tacksamt emot synpunkten då utvecklingsarbete är en viktig del av Granåsgårdens verksamhet. Genomgående är brukaren i fokus och arbetet anpassas utifrån den enskildes behov. Utifrån Socialtjänstens intention om självbestämmande och integritet pågår ständigt ett arbete med att jobba utifrån brukarens egen vilja och genom det arbeta personcentrerat.

Undertecknade tar synpunkterna på allvar men delar dem inte fullt ut då kvaliteten ut ett verksamhetsperspektiv bedöms vara god.

Om verksamheten utifrån ett anhörigperspektiv inte bedöms bli bättre hänvisar undertecknade anhöriga till att ta kontakt för att boka en träff där varje separat synpunkt behöver genomgås igen med förhoppning om att få en samsyn.

Synpunkten besvarad av

Regina Mossberg
Enhetschef
0531-52 65 30
regina.mossberg@bengtsfors.se

Annica Gustavsson
Enhetschef
0531-52 65 42
annica.gustavsson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 oktober 2023
Sidan publicerad av: Sara Larsson