Drogförebyggande arbete

Det drogförebyggande arbetet i Bengtsfors kommun är ständigt pågående. Kommunen prioriterar förebyggande insatser som är särskilt riktade till barn och ungdomar. Mycket av arbetet handlar om att skapa miljöer som är stödjande för en bra och fortsatt god hälsa.

Föräldrar/barn- och tonårsaktiviteter

Föräldra/barn- och tonårsaktiviteter genomförs som ett samarbete mellan kommunen och ideella föreningar för att erbjuda föräldrastöd i form av olika aktiviteter för föräldrar och barn. Tanken är att familjer ska kunna göra saker tillsammans och på så sätt få positiva upplevelser och finna sunda vägar till kommunikation samt ytterligare möjlighet att träffa andra föräldrar och barn. Det ger också möjlighet att våga pröva nya eller andra föreningars aktiviteter som man kan fortsätta med om man trivs.

Vid frågor kontakta; kommunens folkhälsostrateg, handläggare på fritidskontoret eller skolkurator.

Mota langningen

Vi arbetar med insatser vid årets risktillfällen då många tonåringar dricker alkohol för första gången, exempelvis på valborgsmässoafton, skolavslutning, festivaler, skolstart, halloween/höstlov och nyår. Insatserna består av tre delar:

  • Stärka föräldrars restriktiva hållning till ungdomsdrickande.
  • Vädja till ungdomar som fyller 20 år att inte köpa alkohol till yngre kompisar och syskon.
  • Uppmana allmänheten att tipsa polisen om de ser någon sälja alkohol till minderåriga.

Forskning visar att tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet. Forskning visar också att föräldrars gränssättning och normer kring alkohol har effekt på barnens beteende. (Källa: folkhalsomyndigheten.se).

Vi vill att du som tonårsförälder förstår riskerna med en tidig alkoholdebut och inse vikten av tydlig gränssättning kring alkohol. Det är dina attityder till alkohol som betyder allra mest för ungdomars beteende. Viuppmuntrar dig att sätta gemensamma gränser tillsammans med andra föräldrar.

Fakta och tips om ungdomar och alkohol finns på www.tonarsparloren.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fem tips till dig som tonårsförälder

  • Visa att du bryr dig - Prata med din tonåring om festtillfället, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider och så vidare.
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut - Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  • Hjälp till att säga nej - Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
  • Håll kontakten - Bestäm en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att finnas tillgänglig om något skulle hända.
  • Kom överens med andra föräldrar - Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och så vidare.

Vårt arbete med att mota langning bedrivs i samarbete med flera av länets kommuner, Länsstyrelsen, Polisen, Folkhälsomyndigheten och diverse frivilligorganisationer.

Tobaksfri skoltid

Alla skolor har tobaksfri skoltid i Bengtsfors kommun. Det innebär att elever inte får använda tobak under hela sin skoldag och skoltid, oavsett var eleven befinner sig. Det är kommunstyrelsen som har tagit beslut om tobaksfri skoltid.

Genom att ha tobaksfri skoltid tydliggör vi vårt gemensamma förhållningssätt till tobak. Alla, det vill säga barn, ungdomar, personal och vårdnadshavare ska känna till hur man agerar om man upptäcker att någon använder tobak. Genom att sätta tydliga gränser vill vi markera att detta är viktigt för våra barn och ungdomar eftersom det handlar om deras framtid, hälsa och livskvalitet. Börjar man inte röka eller snusa som barn eller i tonåren är chansen mycket god att man förblir tobaksfri resten av livet.

Brottsförebyggande rådet

Det lokala brottförebyggande rådet i Bengtsfors kommun har till syfte att initiera, stimulera och främja sådana åtgärder på lokal nivå som leder till brottsförebyggande och trygghetsfrämjande resultat. Detta sker genom att ta tillvara det samhälleliga initiativet och andra privata initiativ samt åstadkomma en effektiv samverkan mellan det frivilliga arbetet och de olika myndigheternas åtgärder. Det brottsförebyggande rådets uppgifter är att:

  • Fånga upp önskemål som är representativa för kommunens befolkning och näringsliv.
  • På uppdrag av kommunstyrelsen initiera, planera, samordna och leda det brottsförebyggande arbetet som bedrivs inom kommunen.
  • Engagera individer, grupper och föreningar i det brottsförebyggande arbetet.

Nattvandrarna

Ungdomar som vistas ute på helgkvällar och nätter behöver ofta ha fler vuxna omkring sig. Det finns en grupp föräldrar som nattvandrar under storhelger vid olika evenemang eller när de vet att det kommer vara mycket ungdomar ute i Bengtsfors. Nattvandrarna finns där ungdomarna är, fullt synliga och tillgängliga. Nattvandrares närvaro kan bidra till tryggare unga och att våld, skadegörelse, alkohol och narkotikaanvändning minskar.

Bengtsfors kommun och folkhälsan stöttar nattvandrarna med medel för rekrytering av nya nattvandrare, utbildning och uppskattningsevenemang.   

Om du vill delta i nattvandrarna, kontakta Thove: 0702-47 78 95.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 april 2019
Sidan publicerad av: Anna Sandström