Bengtsfors industriutbildning uppmärksammas av Svenskt Näringsliv

Bild som visar industrimiljö

Fotograf: Sofia Magnusson

Svenskt Näringsliv lyfter i sin rapport Kompetensförsörjning - guide för lokalt förtagsklimat fram Bengtsfors kommuns yrkesutbildning Industri Bas som ett exempel att inspireras av när det gäller kompetensförsörjning i samverkan med lokala företag.

Industriutbildning i samverkan med företag

Industriföretagen i Bengtsfors har stora behov av personal med rätt kompetens. Yrkesutbildningen Industri Bas i samverkan med lokala företag är en av satsningarna som görs för att lösa företagens behov.

Vi tog direktkontakt med företagen och ställde en konkret fråga: Hur vill ni att en industriinriktad utbildning ska se ut för att den ska passa era behov och för att ni ska kunna ta emot praktikanter? berättar Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivsutvecklare och Jeanette Montgomery verksamhetschef gymnasium vuxenutbildning Bengtsfors kommun

Utbildningsupplägget för Industri Bas har utvecklats i nära samverkan mellan lokala företag, Bengtsfors kommuns näringslivsenhet och vuxenutbildning. Tillsammans har vi tagit fram ett utbildningsupplägg som passar företagen, slagit hål på gamla myter om industrijobb samt lockat kvinnliga sökande.

Vi har stora pensionsavgångar de kommande åren och det är positioner som vi måste fylla. Satsningen från kommunen var precis vad vi saknat. Att vi också kunde vara närvarande i hela urvalsprocessen och sitta med i intervjuerna gör det till en fantastiskt bra modell för en utbildningssatsning, säger Marcus Martinsson head of people & culture global operations Rexcell/Duni

Mer information om upplägg och resultat hittar du i Svenskt Näringslivs artikel samt i rapporten Kompetensförsörjning - guide för lokalt företagsklimat: Vi har visat att ett jobb i industrin är något helt annat idag än tidigare Länk till annan webbplats.

Ansökan till höstens uppstart Industri Bas samt övriga yrkesutbildningar

Du kan ansöka till yrkesutbildningarna Industri Bas, Vård och Omsorg och Restaurang fram till 26 maj.

Kontakt

Jeanette Lindh Svanqvist
Näringslivs- och tillväxtutvecklare
0531-52 60 44
jeanette.lindh.svanqvist@bengtsfors.se

Crister Blüme
Destinationsutvecklare
0531-52 68 87
crister.blume@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 april 2023
Sidan publicerad av: Jeanette Lindh Svanqvist