Bengtsfors företagsklimat är bäst i Fyrbodal

Jeanette Lindh Svanqvist och Stig Bertilsson gör high five till resultatet om näringslivsklimatet och rankingen från Svenskt näringsliv.

Jeanette Lindh Svanqvist och Stig Bertilsson gör en high five för att Bengtsfors företagsklimat är bäst i Fyrbodal. Foto: Sofia Magnusson

Svenskt näringsliv har presenterat enkätresultatet och rankingen från årets undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner. Bengtsfors kommuns sammanfattande betyg 3,9 och klättringen med 25 platser till rankingplacering 81 ger Bengtsfors både högst betyg och rankingplacering bland Fyrbodals kommuner. Företagsklimatet i Bengtsfors är dessutom sjätte bäst av Sveriges landsbygdskommuner .

Rankingutveckling i Bengtsfors kommun Svenskt Näringslivs företagsklimatundersökning Källa: Svenskt Näringsliv

Den positiva trenden fortsätter och det är mycket glädjande att våra lokala företag är nöjda med näringslivsarbetet i kommunen. Vårt fokus på att bygga ett gott näringslivsklimat i nära samverkan med våra lokala företag ger långsiktiga positiva effekter och skapar goda förutsättningar för växande företag, tillväxt och konkurrenskraft, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande

Sammanfattande omdöme och ranking

Över 32 000 företagare har tyckt till om företagsklimatet i sina kommuner. I Bengtsfors har 80 företag svarat på enkäten. Företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i Bengtsfors kommuns är 3,9 vilket ger oss högst betyg bland kommunerna i Fyrbodal. Jämfört med föregående år så ger företagen Bengtsfors kommun ett högre betyg på samtliga enkätfrågor utom två, vilket sammantaget visar på en tydlig förbättring av resultatet.

Den positiva utvecklingskurvan för Bengtsfors företagsklimat är ett resultat av stort engagemang, samverkan och dialog mellan det lokala näringslivet och kommunens olika verksamheter. Satsningarna vi gör på yrkesutbildning samt hållbar och cirkulär omställning tillsammans med företagen är ett par exempel. Vi vill rikta ett stort tack till er 80 företagare som svarat på enkäten och som hjälper oss att göra skillnad, säger Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivsutvecklare.

Bengtsfors klättrar med 25 platser i rankingen och når topp 100 listan med vår rankingplacering 81 . Resultatet placerar Bengtsfors på en sjätte plats bland Sveriges landsbygdskommuner. Den totala rankingen utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från företagare i kommunen om företagsklimatet i denkommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in strukturella förutsättningar för företagande som exempelvis kommunalskatt, nyföretagsamhet, andel i arbete med mera.

För mer detaljer om enkätresultat och rankingplaceringar se länkarna längst ner på sidan.

Källa: Svenskt Näringsliv

Ranking Dalslands kommuner


Dalslands kommuner

Total ranking 2023

Förändring från 2022

Bengtsfors

81

+25 (106)

Dals-Ed

108

+11 (119)

Färgelanda

117

+142 (259)

Mellerud

137

-10 (127)

Åmål

182

+31 (213)


Läs mer om företagsklimat

Har du frågor eller synpunkter är du varmt välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Jeanette Lindh Svanqvist
Näringslivs- och tillväxtutvecklare
0531-52 60 44
jeanette.lindh.svanqvist@bengtsfors.se

Crister Blüme
Destinationsutvecklare
0531-52 68 87
crister.blume@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 september 2023
Sidan publicerad av: Jeanette Lindh Svanqvist