Bengtsfors

Bengtsfors är kommunens centralort och har cirka 3 400 invånare. Samhället ligger vid Dalslands kanal mellan sjöarna Lelång och Bengtsbrohöljen vilket ger en fantastisk inramning och känsla av att ha naturen in på knuten.

I Bengtsfors finns ett rikt serviceutbud av affärer, banker och restauranger. Här finns även vårdcentral, apotek och tandläkare. För dig som besöker Bengtsfors finns flera olika boendeformer, allt från camping till hotell. I Bengtsfors centrum finns också en turistbyrå som drivs av Dalsland Turist AB.

Kommunal service

Kommunens service är heltäckande på orten. Här finns förskolor och grundskola från förskoleklass till årskurs nio samt grundsärskola. I Bengtsfors finns också en kulturskola som har rankats högt bland Sveriges kulturskolor flera år i rad. Alldeles vid kanalen ligger Strömkullegymnasiet som även inhyser bibliotek och konsthall. För den som vill studera som vuxen finns vuxenutbildningens lokaler i Utvecklingscentrum+. Både kommunkontor och socialkontor finns i centralorten Bengtsfors. Likaså finns särskilt boende för äldre samt korttidsboende.

På orten finns flera sport- och idrottshallar samt en fotbolls- och friidrottsanläggning med motionsspår. I sjön Lelång finns såväl badplatser som gästhamn och båtplatser till uthyrning.

Näringsliv

I Bengtsfors samhälle finns ett bra utbud av butiker och restauranger. Det finns också ett stort antal hantverksfirmor och tillverkande företag. Inom samhället finns tre industriområden, Sidan södra, Brandberget och vid Grean.

Kommunikation

Till Bengtsfors tar du dig enklast med buss eller bil. Sommartid kan du även ta dig mellan Bengtsfors och Mellerud med rälsbuss eller båt på Dalslands kanal.

Kultur och fritid

Bengtsfors har ett omfattande och aktivt föreningsliv med ett växande intresse för outdooraktiviteter. Här finns goda förutsättningar för friluftsliv i både skog och till sjöss. I Bengtsfors finns också ett stort intresse för musik, här finns bland annat en musikkår och en stor körverksamhet.

Övrigt om Bengtsfors

Bengtsfors kommun har varit populär som inspelningsplats för flera storfilmer som producerats av Film i Väst under 2000-talet. I centralorten Bengtsfors spelades exempelvis gangsterkomedin Smala Sussie av Ulf Malmros in 2003.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 oktober 2022
Sidan publicerad av: Anna Sandström